Koronanın etkileri büyümeye devam ederken, Çiçekçilik sektörü soluyor mu?
Türkiye genelinde birçok ilde çiçeklerin imha edildiğine dair haberler alıyoruz. Türkiye çiçekçilik sektörü, korona virüs etkileri ile birlikte alarm veriyor. Taleplerin düşmesi ile üretici ve satıcı firmalar uygun fiyatlı çiçekler ile ellerinde ki çiçekleri çıkarmaya çalışıyorlar. Çiçek sektörü için bahar ayı, aslında yılın en yoğun dönemidir.Şimdi ise çiçeklerin birçoğu depolarda, bahçelerde ya da seralarda bekliyor. Türkiye’de haziran ayına kadar halka açık toplantılar ile ilgili sınırlamalar ve yasaklar bulunurken, insanlar neredeyse hiç çiçek almıyorlar.
Sektöre Zararı 30 Milyon Dolar
Süs Bitkileri İhracatçıları Derneği, Dernek Başkanı Harun Yeter, Hollanda’da çiçek mezadının kapanması ve birçok ülkeyle sınır kapılarının kapanması, Türkiye’de çiçekçilik ve süs bitkileri sektörünü milyonlarca lira zarara uğrattığını söyledi. Bu yılbaşında yılbaşı ile ilgili etkinlikler devamında 14 Şubat sevgililer günü, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde gelen siparişler ile küresel krizi atlatma adına umutlandıklarını ancak bir anda Corona virüsü salgınıyla umutlarının solduğunu anlatan Yeter, “ Başta Hollanda ve Avrupa ülke çiçek halleri mezatlarını kapatılmış durumda. Sınır kapıları da kapalı olunca sevkiyat yok, sevkiyatlar gelse dahi, sokaklarda insan yok, kim çiçeği ne yapsın? Hasat döneminin yarısında bu krize yakalandık” dedi.
Sektörün zor günlerle baş başa olduğunu anlatan Yeter, “Sektörün dünya çapında 30 milyon dolar zararı var. İşçilerimizden, iş sahiplerine kadar mağduruz. Kredi borçlarımız ve çeklerimiz var. Devlet büyüklerimizden kredilerimizin 1-2 yıl ertelenmesini talep ediyoruz. Bu çiçekler açtığı için artık ihraç edilemez. Depolarımız ağzına kadar dolu” dedi.
Sektörün İçinden
1991 Yılından beri faaliyette olan ve Türkiye'nin çiçekçilik adına ilk e-ticaret sitelerinden birini kuran Nihat Petek ile yaptığımız röportajda ise, şunları ifade etti;
Petek Çiçek olarak; çiçek siparişleri açısından, sezonun en hareketli olması gereken dönemde, işlerimiz durma noktasına geldi. Birçok sektörde olduğu gibi bizlerde etkilendik. Ve çiçeklerden virüs bulaşması yönünde enteresan haberler ortaya çıkıyor, öncesinde coğrafi olarak da birçok etki ile de karşı karşıya kaldıklarını da ekleyen Nihat Petek,
“Yine de gelecek ile ilgili umutlu olduğunu ve
Osmaniye çiçek sektörünün tekrar, güneşli günleri göreceğine dair inancının tam olduğunu söyledi.”