Mençuna Şelalesi Artvin’in Arhavi ilçesinde yer almaktadır. Mençuna Şelalesi’nin üst ve alt olmak üzere 2 kısmı vardır. Alt kısım 10 metre yükseklikten akarken, üst kısım 80 metre yükseklikten aşağıya doğru muhteşem görüntüsüyle dökülmektedir.
Mençuna Şelalesine Kolay Ulaşım
Mençuna Şelalesi’ne gelmek isteyen ziyaretçiler belirli güzergahları takip ederek şelalenin yer aldığı yere kolay bir şekilde ulaşabilmektedir. Aşağıda
Mençuna Şelalesi nerede diye merak eden ve buraya gelmek isteyenler için izleyecekleri yollar yer almaktadır:
Rize'den Ulaşım:
Rize tarafından gelecek olanların ilk olarak Ortacalar tabelasını izleyerek sağ taraftaki yola girip Çiftekemer Köprüleri’nin olduğu yere gitmeleri gerekmektedir. Çiftekemer Köprüsü’ne gelindiği zaman
Mençuna Şelalesi tabelası ile karşılaşılmaktadır. Daha sonra bu tabelanın sağına gidilmesi gerekilmektedir. Buradan 3,5 km kadar yol gidildikten sonra restoranın bulunduğu yere varılmalıdır. Buradan da asma köprü veya patika yol kullanılıp 15-20 dakika gibi sürede yürünerek Mençuna Şelalesi’ne ulaşılmaktadır.
Artvin'den Ulaşım:
Artvin
Hopa tarafından gelecek olanların ise Arhavi şehir merkezine gelip dereden beton köprüyü aşmalarından sonra sol tarafa girip Ortacalar ve
Mençuna Şelalesi tabelalarını izleyerek şelaleye ulaşmaları gerekmektedir.
Konaklama Yerleri
Artvin Mençuna Şelalesi’ne gelip belli bir süre burada konaklama yapmak isteyen yerli ve yabancı turistler için çeşitli sayıda konaklama imkanları sunulmaktadır. Aşağıda Mençuna Şelalesi’ni ziyaret edecek kişilerin kalabilecekleri yerler listelenmektedir:
- Mençuna Konakları
- Olimbera Köy Evi
- Osman Ağa Konağı
- Satıroğlu Konağı
- Pınar Kır Evi
- Parpali Apartment
Yöresel Yemekleri
Artvin’de Mençuna Şelalesi’ne gelenlerin mutlaka Artvin'e özgü yemekleri tatmaları gerekmektedir. Aşağıda Artvin'e gelecek olan yerli ve yabancı turistlerin tatması gereken yemekler aşağıda verilmektedir:
Yayla Çorbası: Artvin’de yayla çorbası margarin, kuru nane, pirinç ve tuz bulyon ile yapılarak sıcak ikram edilmektedir. Bu yüzden gelen misafirlere Artvin’in kendine özgü yapılan yayla çorbasından tatmaları önerilmektedir.
Keşkek:Artvin'e özgü yapılan keşkek, ıslatılmış buğdayın kazanda pişirildikten sonra üzerine et ve tahıl eklenmesiyle gelen misafirlere ikram edilmektedir.
Siron: Artvin ilinin en meşhur yemeklerinden birisidir. Siron, kuru maya ve yaş maya ile yapılarak gelen misafirlere tatmaları için sunulmaktadır.
Hasuta: Artvin yöresinde yapılan en meşhur tatlılardan birisi olarak bilinmektedir. Hasuta tereyağı, süt, nişasta ve suyun birbirleri ile karıştırılmasıyla oluşturulan bir tatlıdır. Artvin'e gelen ziyaretçilerin Hasuta tatlısından tatmaları muhakkak önerilmektedir.
Mençuna Şelalesi Giriş Ücreti
Artvin ilinde bulunan Mençuna Şelalesi’ne gelmek isteyen yerli ve yabancı turistlerden herhangi bir
giriş ücreti istenmemektedir. Yani
Arhavi Mençuna Şelalesi’ne gelen ziyaretçiler hiçbir ücret ödemeden şelaleyi gezip görebilme imkanına sahip olmaktadır.
Mençuna Şelalesi Ziyaret Saatleri
Mençuna Şelalesi’ni ziyaret etmek için belirli bir saat uygulaması yapılmamaktadır. Mençuna Şelalesi’ni ziyaret etmek isteyen herkes diledikleri bir zamanda şelaleyi gezebilme imkanını elde edebilmektedir. Yani Mençuna Şelalesi her saat diliminde
ziyaretçilere açıktır.
Şelalede Yapılacak Aktiviteler
Artvin’de Mençuna Şelalesi’ni ziyaret etmek isteyenler için yapabilecekleri birçok aktiviteler de mevcuttur. Mençuna Şelalesi’ne gelecek yerli ve yabancı turistler aşağıda verilen aktiviteleri yapabilme olanağına sahiptir:
- Piknik: Mençuna Şelalesi’nin muhteşem manzarası ve temiz havası sayesinde şelaleyi ziyaret edecek kişiler piknik yapabilmektedir.
- Rafting: Mençuna Şelalesi’ni ziyaret etmek isteyenler imkanlar doğrultusunda rafting yapabilme fırsatını elde edebilmektedir.
- Kamp: Artvin'e gelen ziyaretçiler kamp, dağ yürüyüşü, jeep safari gibi etkiliklere de katılarak aktivitelerini yapabilmektedir.
Gezilecek Yerler
Artvin’de bulunan Mençuna Şelalesi’ni gezip görmek isteyen turistlerin
Artvin ilinde meşhur olan diğer yerleri de gezmeleri tavsiye edilmektedir. Aşağıda Artvin'e gelinip
Mençuna Şelalesi dışında gezilmesi gereken yerler yer almaktadır:
Ciha Dağı ve Kalesi:Ciha Dağı Artvin'e bağlı Arhavi ilçesinin sembolü olarak bilinmektedir. Dağın yeşilliklerle kaplı olması insanların doğa yürüyüşlerini gerçekleştirmek için tercih ettikleri yerlerin başında gelmektedir.
Ortacalar Çiftekemer Köprüsü: Ortacalar Çiftekemer Köprüsü, Ortacalar Arılı ve Küçükköy arasındaki yol üzerinde yer almaktadır. İki köprüden oluşan yapının malzemesi taştan yapılmaktadır. Köprülerin görünüşleri gelen ziyaretçilerin ilgisini çekecek şekilde tasarlandığı için muhakkak ziyaret edilmesi gereken bir yer olarak önerilmektedir.
Ortacalar Merkez Camii: Artvin’in Arhavi ilçesinde 1757 yılında kurulmuş tarihi bir mimari olarak bilinmektedir.1908 yılında yeniden restore edilen Ortacalar Merkez Camii’nin içerisine ahşap tavan ve ahşap minber yapılmıştır. 1955 yılında ise caminin minaresi yapılarak günümüzde ibadet amaçlı kullanılmaktadır.