Anadolu'nun bağrında yükselmekte olan Karaman, birçok medeniyete beşiklik yapmış olan tarihi arka planı oldukça dolu bir kenttir.
Geçmişte Hititler Frigya ve Lidyalılar tarafından önemli bir ticaret kenti olarak kullanılan Karaman milattan önce Yunan Kralları tarafından işgal edilerek Anadolu Selçuklu egemenliğine kadar Helenistik kültüre de sahne olmuştur. Daha sonra Anadolu Selçuklular zamanında Türkleşmiş olan Karaman, Karamanoğlu Devleti ile beraber bugünkü ismini almıştır.
Yunus Emre, Şeyh Edebali, Kazım Karabekir, Mevlana gibi birçok önemli ve mümtaz şahsiyetin ruh ve fikir dünyasının şekillendiği Karaman, bu bakımdan Anadolu coğrafyasının manevi iklimlerinden birisi olmuştur.
Bünyesinde barındırdığı medeniyetlere ait olan birçok tarihi yapı günümüzde turistler tarafından uğrak yeri haline getirilmiştir.
Otantik Taşkale Kasabası
Karaman'da gezilecek yerler içerisinde birçok türbe, kale, camii, kilise ve manastır bulunmaktadır. Özellikle Yunus Emre gibi önemli bir şahsiyete ev sahipliği yapan türbenin gezilmeden gidilmemesi gerekiyor.
Otantik Taşkale Kasabası bu bakımdan oldukça önemli. Taşlardan oyulmuş olan evler pencereler ve kapılar ihtişamlı bir şekilde günümüzde sizin ziyaretinizi bekliyor.
Karabaş Veli Külliyesi
Ayrıca karamanda gezilecek yerler içerisinde
Karabaş Veli Külliyesi ise mimari dokusuyla ve kentin ortasında nefes aldıran atmosferiyle dikkat çekiyor. Külliye; cami, imaret ve türbeden oluşup klasik Selçuklu mimarisini yansıtıyor.
Karaman Kalesi
Karaman'da yeşilliklerin ortasında yükselmekte olan muhteşem ve devasa yapısıyla dikkat çeken
Karaman Kalesi bu yönüyle Anadolu coğrafyasında orijinal bir görünüme sahiptir. Genellikle İç Anadolu'da bulunan kaleler kentin binaları arasında kaybolurken Karaman kalesi 14. yüzyıldan beri kent merkezinde ihtişamlı görünümü ile beraber gelenleri karşılıyor.
Çeşmeli Kilisesi
Karaman'ın önemli tarihi eserleri arasında
Çeşmeli Kilisesi de yer alıyor. Bir Ermeni Kilisesi olan Çeşmeli Kilisesi günümüzde kültür merkezi olarak kullanılmaya devam ediyor. Kilisenin tavan işlemeleri ve freskolar oldukça önemli.
Tartan Evi
Osmanlı döneminin mimarisini yansıtmakta olan
Tartan Evi Karaman’da görülmesi gereken ve ziyaret edilmesi gereken önemli bir yerdir. Evin içerisindeki ahşap döşemeler tavan süslemeleri yerlerde kullanılan halılar oldukça otantik bir hava oluşturmaktadır.
Karaman'ın Muhteşem Mağaraları;İncesu Mağarası
Birçok tarihi yapıyı bünyesinde barındırmakta olan Karaman aynı zamanda tabii güzellikler bakımından da oldukça müstesna bir beldedir. Karaman'da görülmesi gereken yerler içerisinde
İncesu Mağarası özel bir anlam ve öneme sahiptir. Küçük bir yeraltı nehri şeklinde su akışına sahip olan mağara Damla taşı özelliği taşımaktadır. Yatay bir şekilde uzanan mağara doğa tutkunlarının uğrak yeridir.
Meraspolis Mağarası
Karaman'da yer alan
Meraspolis mağarası da çok büyük bir yeraltı suyuna ev sahipliği yapmaktadır. Ermenek ilçesinde yer alan Meraspolis Mağarası İlk çağlardan günümüze kadar ulaşmış sarkıt ve dikitleri ile özellikle fotoğrafçılar için vazgeçilmez bir yer haline dönüşmüştür. Farklı katmanlardan oluşan mağaranın renk alternatifleri de oldukça dikkat çekicidir.
Ermenek Vadisi
Ayrıca karamanda görülmesi gereken yerler içerisinde
Ermenek Vadisi özellikle sonbahar ayları için tavsiye edilmektedir. Böylece farklı renk dalgalanmalarının yer aldığı vadide doğa yürüyüşü yapabilir fotoğraf çekebilirsiniz.
Sağlıklı ve Lezzetli Karaman Mutfağı
Eğer Karaman'a yolunuz düşmüşse mutlaka farklı lezzetleri tatmalısınız. Özellikle et yemeklerinin başköşede bulunduğu Karaman mutfağı birbirinden farklı otantik tatlara ev sahipliği yapıyor.
Karaman'ın neyi meşhur diye sorulduğunda akla genellikle
arabaşı çorbası ile
calla geliyor. Ayrıca çayın yanında kılan böreği gayet güzel bir lezzet olarak dikkat çekiyor.
Zülbiye ve batırık yine Karaman'ın özel tatları arasında bulunuyor. Zerde ile palize mutlaka tatmanız gereken güzel lezzetler. Ayrıca Karaman'ın zerve pazarı da son derece meşhurdur. Yaz aylarında Karaman'da yetişen birçok ürün burada sergilenirken bir taraftan da çayınızı yudumlayıp piknik yapmanız mümkün olmaktadır.
Bu pazardan alınacak mevsim baharatları ve otlarıyla birlikte pişirilecek olan
Bıldırcın dolması harika bir tat olarak dikkat çekiyor. Ayrıca İlisıra dolması diye de adlandırılan köy dolması çok güzel bir tat.