Yürüyüş, paintball, binicilik, golf, tenis ya da yüzme gibi birçok aktivitenin yapılabildiği ormanların içindeki
Polonezköy İstanbul’un burnunun dibindeki sayfiyelerinden biri. Üstelik Türkiye'nin ilk BMX parkuru da burada.
Polonezköy Tarihi
İstanbul Polonezköy (Adampol), Polonya'nın bağımsızlığı için mücadele eden Prens Adam Czartoryski tarafından kurulmuş. Alemdağ’ın eteklerinde kurulan koloniye 19 Mart 1842 günü dini bir törenle
Adampol adı verilmiş. Koloninin adı kurucusu Adam Czartoryski’nin adıyla Polonya'nın ilk hecesinin birleşmesinden oluşuyor. 19. yüzyılın sonundan itibaren Polonezköy olarak adlandırılan Adampol, Polonya sınırları dışında kurulan ve yönetimine yabancıların karışmadığı Dünyanın ilk Polonyalı köyüymüş.
1938 yılında tamamı Türk vatandaşlığına geçmiş. Şimdi köyde yaşayan 750 kişinin 100 kadarı Polonya kökenli; Polonyalıların sayısı en kalabalık oldukları yıllarda bile 250 kişiyi geçmemiş. Polonyalıların kurduğu ilkokul, köylüler Türk vatandaşı olunca kapanmış, ancak Polonezköylüler dillerini ve kültürlerini korumayı başarmış.
Polonezköy'de Gezilecek Yerler
Türkiye’ye ev pansiyonculuğu kavramını ilk getirenler Polonezköylüler olmuş, burada yüz yıldan fazladır pansiyonculuk yapılıyor. 1980’li yıllardan sonra Polonez köy büyük bir değişim yaşamış. Köyde bir yandan yeni işletmeler açılırken, bir yandan da İstanbullu zenginler malikaneler inşa ettirmiş. İşletmelerin çoğu Polonya kökenlilerin. Yazımızın devamında ise
Polonezköy gezilecek yerler listemize göz atacağız.
Yemyeşil ormanların içindeki köyün çevresi
Tabiat Parkı ilan edilerek korumaya alınmış. 1500 hektarlık alanda geyik ve karacalar yaşıyor. Köyün evleri de doğayla iç içe; orman yer yer evlerin bahçelerine kadar sokuluyor. Genelde iki katlı olan evlerin alt katları mutfak ve kiler, üst katlarıysa pansiyon olarak kullanılıyor.
Meryem Ana Katolik Kilisesi
Köye girişte ilk olarak Katolik mezarlığı ve Jandarma karakolu yer alıyor. Mezarlığın karşısında
Meryem Ana Katolik Kilisesi bulunuyor. Bir dağ evini andıran kilise, geniş ve bakımlı bir bahçenin içinde; köylülerin çoğu geçimini turizmden sağladığı için bu kilisedeki ayinler Pazar yerine Cumartesi günleri yapılıyor.
Köyün meydanında kahve, market, muhtarlık, arıcılık müzesi ve
Polonezköy Kültürevi sıralanıyor. Türkiyeli ve Polonyalı sanatçıların eserlerinin sergilendiği
ahşap heykel müzesi de burada. Hafta sonları köy meydanında kurulan pazarda ev yapımı vişne ve ceviz likörü, reçel ve marmelatlar, bal ve tereyağı satılıyor. Köyün en ünlü ürünü kiraz. Her yıl Haziran ayının ilk haftasında Polonezköy’de Kiraz Festivali düzenleniyor. Polonya’dan gelen folklor ekibi köy meydanında gösteriler düzenleniyor, köy kilisesinde klasik müzik konserleri veriliyor.
Zosia Teyze Anı Evi de görülmesi gereken yerlerden. Cumartesi-Pazar günleri ziyaret edilebilen evde Rizi ailesine ait fotoğraf, belge ve kitaplar sergileniyor. Köyün tarihini merak edenler muhtarlıktaki siyah-beyaz fottoğrafları inceleyebilir.
Yapmadan Dönme!
- Zosia Teyze Anı Evini ziyaret etmeden,
- Köy kilisesini ve mezarlığını görmeden,
- Ormanlarda dolaşıp temiz hava almadan,
- Polonya yemeklerinden tatmadan,
- Ev yapımı likörlerden almadan, DÖNME!
Polonezköy'de Ne Yenir?
Polonezköy'deki kır lokantalarında Doğu ve Kuzey Avrupa mutfağının lezzetlerini tatmak olanaklı. Ponçki Tatlısı, Mantarlı Piroşki Böreği, fesleğenli Sarma Bonfile gibi başka bir yerde bulamayacağınız Polonya yemeklerini burada tadabilirsiniz. Ayrıca burada bulunan mekanlarda serpme
kahvaltı yapma şansı bulabilir veya Polenezköy Tabiat Parkında bulunan uygun alanlarda
mangal keyfi yaşayabilirsiniz.
Polonezköy Nerede, Nasıl Gidilir?
Polonezköy'e ulaşmanın en kolay yolu Kavacık-Acarkent yolu üzerindeki tabelaları takip etmek. Alemdağ-Cumhuriyet köyü rotasını izleyerek
Şile yolu üzerinden ya da
Beykoz-Mahmut Şevket Paşa üzerinden ulaşılabilir. Polonezköy'e herhangi bir toplu ulaşım aracı çalışmıyor.